Info om världens mest lästa historieböcker

shutterstock_186640352I och med att teknologin blir mer och mer avancerad, så minskar intresset för bibliotek och böcker. Läsningen har minskat mycket de senaste åren, eftersom många hellre lyssnar på ljudböcker, ser på film eller surfar på webben. Trenden har dock så sakta börjat att vända det senaste året. Biblioteken får gradvis fler och fler besökare och förvånansvärt nog är besökarna mestadels ungdomar. Detta är fakta som ger en stark kontrast gentemot den typiska uppfattningen om att dagens ungdomar inte gör mycket annat än att stirra ner i sin telefon dygnet runt.

Litteratur genom tiden

Oavsett hur den generella befolkningen ser på läsning som hobby, så finns det i alla fall ett ställe där man inte kan komma undan läsningen, nämligen i skolan (och tur är väl det). Visst, mycket har blivit moderniserat, men i de yngre åldrarna är det fortfarande pappersböcker som är mest populära. Människan har alltid varit intresserad av att lära och böcker är ett verktyg som ger oss en chans att uttrycka oss själva. Innan vi började skriva på papper så ristades “historieböcker” in i sten eller bitar av bark, med hjälp av diverse vassa föremål.

Böcker med evigt liv

Medan tusentals, faktiskt miljontals böcker läses och glöms bort, så finns det en del guldkorn som funnits och kommer fortsätta att finnas kvar i cirkulation ett bra tag framöver. De mest tydliga exemplen kan vi se i religiösa texter så som Bibeln och Koranen, som läses lika flitigt nu som för över 1000 år sedan. Om vi ser till fiktiva berättelser så är Jane Austens bästsäljande romaner “Stolthet och fördom” och “Förnuft och känsla” några av bokvärldens under som lästs flitigt av miljoner människor de senaste 200 åren. Greven av Montecristo är ett annat exempel på en bok så gott som alla någon gång har läst eller hört talas om.