Vad gör hällristningar så speciella

Om nu hällristningar ska jämföras med andra historiska skrifter och bildspråk, kommer då genast frågan upp vad det är som gör att hällristningar är så speciella. Egentligen kanske det inte alls är något speciellt med dessa om de jämförs med alla andra kulturella skrifter som finns när du går tillbaka i historien. Här har du exempelvis hieroglyferna som fortfarande är ett intresse för många forskare att tyda samt en uppsjö av andra olika skrifter. Det som gör hällristningar så speciella kanske är att de finns just på de platser som alla svenska och nordbor befinner sig. I mångt och mycket är det den egna historian som ligger närmaste till hands.

petroglyphsNågot annat som gör den speciella är att de består av två olika komponenter, vilket gör att de skiljer sig från många andra historiska skrifter. Hällristningar består av både bildspråk och teckenspråk, vilket både gör dem enklare och svårare att tyda av alla experter som försöker sig på detta. Att du sedan kan finna dessa på många platser i öppen natur är också något som gör att det anses vara ett vida använt språk, och att de som använde dem var långt framme gällande dåtidens sätt att kommunicera.

När du vill finna hällristningar i Sverige och i övriga Norden kommer du att kunna göra detta via olika samfund, historiska platser samt även på många museer som har något från denna tid att visa upp. Det har också skapats många olika så kallade alfabet när det gäller hällristningar, vilket gör att vanliga människor också kan ta del av dessa. Det är således lätt att lära sig tyda dem när du går på en historisk vandringsfärd med hela familjen i naturen. Kanske är det något av allt detta som gör att hällristningar står högt på listan av historiska skrifter och bildspråk i världen och att så många vill se dem i verkligheten.